Je hebt vast wel eens gehoord van SEO. Dit is de afkorting van Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. SEO-teksten zijn nodig om teksten te optimaliseren voor zoekmachines. Hierdoor word je vindbaar in Google. Je kan dit natuurlijk uitbesteden aan een SEO-tekstschrijver, maar je kan het ook zelf proberen. Ik heb heel veel geleerd met de modules van School of SEO. Ik dacht net als veel mensen dat schrijven voor SEO onbegonnen werk is, maar dat valt best wel mee en jij kan dit ook! Hieronder ga ik je, met een simpele uitleg vertellen hoe jij ook een start kan maken met het schrijven van je eigen SEO-teksten.
Begin met je zoekwoordenonderzoek
Voordat je begint met het schrijven van teksten of een blog doe je een zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoord bestaat uit 1 woord maar kan ook uit meerdere woorden bestaan. “Assistent” bestaat uit 1 woord maar “virtueel assistent uit Dronten” bestaat uit meerdere woorden. Toch zijn het allebei zoekwoorden waar jouw klanten op zoeken in Google. In de wereld van SEO worden dit ook wel short tail en long tail keywords genoemd. Als je klaar bent met jouw zoekwoordenonderzoek heb je heel veel zoekwoorden gevonden. Je kan de tekst natuurlijk niet volproppen hiermee. Je gaat dus de beste zoekwoorden selecteren die jij wilt gebruiken. Kies voor elke pagina 1 tot 3 zoekwoorden die daarbij passen. Als je meerdere zoekwoorden gebruikt in één tekst probeer deze dan wel bij elkaar te laten passen. Om de beste zoekwoorden te kiezen ga je ze selecteren:
- Sluiten de zoekwoorden aan op jouw aanbod of product?
- Hoe populair zijn de zoekwoorden in Google?
- Hoe groot is de concurrentie op het zoekwoord? Maak je een goede kans om je concurrenten te verslaan?
Wil je weten hoe je een zoekwoordonderzoek doet? Lees dan mijn blog: Hoe zoek je het juiste zoekwoord.
Bepaal het doel van je tekst
Jouw lezer zoekt in Google op een bepaalde vraag en het is de bedoeling dat jij met jouw tekst daar het antwoord op geeft. Het belangrijkste is dat jij je SEO-teksten daarom schrijft voor jouw ideale klant en niet direct voor de zoekmachine. Google wil alle gebruikers die iets zoeken in de zoekbalk de beste resultaten aanbieden. Als je begint met het schrijven van SEO-teksten is het belangrijk om in je achterhoofd te houden wat je wilt dat jouw lezer gaat doen. Wil je dat ze iets gaan kopen, wil je ze informeren of wil je dat ze hun e-mailadres achterlaten voor jouw weggever.
Onderzoek doen naar het onderwerp
Je zoekwoordenonderzoek is klaar en je doel is bepaald, nu ga je de onderwerpen bedenken waar je over wilt schrijven. Met het zoekwoordenonderzoek ben je waarschijnlijk al veel onderwerpen tegengekomen waarover jij wilt schrijven. Kies je belangrijkste zoekwoord wat je wilt gebruiken en toets deze in de zoekbalk van Google in. Er komen nu verschillende zoekresultaten. Bekijk de resultaten waarvan jij denkt dat ze waardevol voor je onderwerp zijn en doe hiervan ideeën op. Kopieer ze natuurlijk niet letterlijk, maar bekijk wat bij jouw dienst of product past en of het antwoord geeft op de zoekvraag van jouw klanten. Maak hiervan notities voor jezelf en zet ze in de juiste volgorde. Op deze manier maak je gelijk een planning voor je blogs en een structuur in je webpagina’s.
Je bent klaar om te beginnen met het schrijven van jouw SEO-tekst
De voorbereiding is gedaan, en ze zeggen niet voor niets: “Een goed begin is het halve werk”. Neem daarom de tijd voor je zoekwoordenonderzoek, je doel en het onderwerp. Je bent klaar om te beginnen met typen, of lekker schrijven met pen en papier kan natuurlijk ook. Pak je notities erbij en begin gewoon met schrijven. Let nu nog niet op foutjes, maar schrijf of typ in één keer door. Als je bij elke zin gaat opletten dan word je te veel afgeleid. Als je helemaal klaar bent ga je jouw tekst nalopen. Je controleert op fouten, kijkt of zinnen lekker doorlopen. (Lees hiervoor de tekst gewoon hardop voor, dan kom je daar snel genoeg achter). Nu ga je de tekst indelen. Een goede SEO-tekst voldoet namelijk wel aan een aantal eisen:
- Maak gebruik van alinea’s en voldoende witruimte
- Gebruik koppen en tussenkopjes
- Kleed je tekst aan met afbeeldingen
- Maak je tekst makkelijk leesbaar door gebruik te maken van een makkelijk lettertype
- Gebruik eens vetgedrukte stukjes tekst of zet de tekst een keer schuin
Tekst optimaliseren voor SEO
Gelukt! Jouw tekst is zo goed als klaar. Om je SEO-tekst te optimaliseren voor Google moet je nog een paar stappen doen. Maar echt je bent er bijna! Voor deze stappen gebruik ik zelf de plug-in van Yoast, maar je kunt hiervoor ook andere plug-ins gebruiken. Je gaat nu de SEO-titel, de URL en de Meta omschrijving invullen.
SEO-Titel
De titel is een belangrijk onderdeel van SEO. Met de titel ziet Google waar je pagina over gaat, belangrijk dus om dat goed te omschrijven. Met behulp van Yoast kun je dit heel makkelijk doen en zie je gelijk of de lengte van jouw titel goed is. Heb je geen Yoast dan kun je ook zelf de SEO-titel invullen. Een paar tips voor een goede titel:
- Verwerk je zoekwoord aan het begin van je titel
- Maak de titel zo dat je lezer er wel op moet klikken
- Gebruik niet te veel woorden, dan wordt niet de hele titel weergegeven.
De URL
Soms komen er hele lange URL’s met heel veel cijfertjes erachter, dit zorgt ervoor dat niet één zoekmachine weet waar de pagina overgaat. Maak je URL daarom kort en duidelijk en verwerk je zoekwoord in je URL.
De Meta omschrijving
Deze omschrijving vertelt in een paar regels waar je pagina overgaat. Deze korte omschrijving kun je terug vinden in de zoekresultaten als het stukje tekst onder de titel en de URL. Als je in de meta omschrijving duidelijk omschrijft, weet je lezer direct waar het over gaat en klikken ze sneller op de link. Schrijf dus een goede omschrijving die ervoor zorgt dat de lezer doorklikt. Verwerk je zoekwoord, want Google maakt deze vetgedrukt in je omschrijving en gebruik niet te veel tekens zodat het niet wordt afgebroken. Hiervoor is Yoast weer handig om dit te checken.
Backlinks en interne links
Met links verwijs je lezers door naar andere pagina’s. Met interne links kun je jouw bezoeker naar een pagina binnen jouw website sturen. Bijvoorbeeld naar een andere blog, naar je dienstenpagina of naar je contactpagina. Met externe links stuur je jouw lezer naar een andere website. Het moet dan wel een website zijn welke relevant is aan jouw onderwerp en waar de lezers wat aan hebben. Je geeft ze hiermee net wat extra informatie, dit is waardevol voor jou, de andere website en hiermee maak je Google ook blij.
Afbeeldingen
Een afbeelding is leuk en breekt een lange tekst. Als je een afbeelding plaatst krijgt het vaak een bestandsnaam met IMG12345.jpg. Een zoekmachine snapt hiermee niet wat er op de afbeelding staat. Als je je afbeelding upload geef deze dan gelijk een naam zoals bijvoorbeeld: virtueel-assistent.jpg, en een omschrijving. Dit wordt de alt-tekst genoemd. Een alt-tekst laat je lezers in de browser zien waar de afbeelding over gaat. Natuurlijk verwerk je ook jouw zoekwoord in de alt-tekst en de bestandsnaam van jouw afbeelding.
SEO-teksten publiceren en promoten
Nu is jouw tekst helemaal klaar. Het is even een werk, maar hoe vaker je het doet hoe handiger je erin wordt. Je wilt natuurlijk dat je tekst gelezen wordt, aarzel daarom niet om jouw blog of pagina te promoten op jouw social mediakanalen. Op LinkedIn, Facebook of Instagram maak je gemakkelijk een leuke post en kun je linken naar jouw pagina.
Ik hoop dat bovenstaande stappen je op weg helpen met het schrijven van jouw SEO-teksten. Kom je er niet uit, heb je er helemaal geen zin in of geen tijd voor? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ik help je graag met het schrijven van jouw teksten en blogs.