Iedereen heeft er weleens van gehoord: Bloggen. Elke website heeft tegenwoordig een blogpagina met daarop een persoonlijke of een zakelijke blog. Alleen hoe start je hier mee? En waar hou je rekening mee met het schrijven? Met deze blog laat ik zien waarom jij ook moet bloggen en geef ik tips hoe je zelf makkelijk begint met bloggen.
Wat is eigenlijk een blog?
Een blog is een informatieve tekst welke je online op jouw website publiceert. Met een blog deel je jouw kennis en geef je waarde aan jouw lezer. Je vertelt iets waar je lezer wat aan heeft. Zoals ik nu: Ik geef jouw informatie over hoe jij zelf straks een blog schrijft. Ben je een gewichtsconsulent dan schrijf je een blog over: “Hoe je snel afvalt, zonder hongergevoel” en wanneer je een fitnessinstructeur bent blog je over: “10 tips voor een complete workout vanuit huis”.
Wikipedia zegt het volgende: Een blog is een persoonlijk dagboek op een website. Een dagboek dat regelmatig, soms meermalen per dag. Wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in chronologische volgorde verschijnen. De auteur wordt een blogger genoemd en deze biedt informatie aan, aan zijn publiek. Dit kan zijn door tekst, foto’s of video’s.
Persoonlijk bloggen
Een persoonlijke blog zijn vaak online dagboeken waar de schrijver vertelt over wat hij of zij allemaal meemaakt. Dit wordt vaak gedaan door mensen die veel reizen en hierover een verslag bijhouden. Of een mama die schrijft over het dagelijks leven met kleine kinderen en wat zij allemaal meemaakt.
Zakelijk bloggen
Naast persoonlijke blogs zijn ook steeds meer bedrijven en ondernemers met een blog begonnen. Omdat het razend populair is. In een zakelijke blog staat het belang van de lezer voorop. Bedrijven laten door hun kennis te delen zien dat ze ervaring hebben en weten waar ze over praten. Het uiteindelijke doel is natuurlijk vertrouwen wekken bij de lezer zodat ze klant worden.
Een schilder blogt bijvoorbeeld over:
- 3 tips om makkelijk te schuren
- Dit is waarom jij deze verf moet gebruiken
- Kozijnen verven kan jij zelf
Een tekstschrijver blogt over:
- 5 basistips voor SEO
- Hoe je hoger in Google komt
- Titels die raken
Voordelen van bloggen
Bloggen kent veel voordelen voor ondernemers. Het is eigenlijk een must have voor elk bedrijf, groot of klein. Met een goed geschreven blog kom je hoger in Google, deel je kennis en creëer je een band met jouw doelgroep. Daarnaast is het goedkoper dan advertenties.
Aan de slag met jouw blog
Om te beginnen is het belangrijk dat je weet voor wie jij schrijft. Wil je hier meer over weten lees dan even mijn blog over de reis van jouw ideale klant terug. Waar worden ze blij van? Waar liggen ze wakker van? Heb jij jouw doelgroep duidelijk? Dan ga je aan de slag.
Het onderwerp
Je kunt natuurlijk niet zomaar over iets gaan schrijven. Het moet wel bij je passen. Dat is waarom je eerst een onderwerp kiest voordat je begint. Een onderwerp waarvan jij veel kennis hebt en waar jij van weet dat jouw lezers daar geïnteresseerd in zijn. Waar zoekt jouw doelgroep op? Hiervoor kan jij jouw zoekwoordenonderzoek goed voor gebruiken. Dan komen de onderwerpen vanzelf. Wil je weten hoe je zoekwoorden zoekt lees dan deze blog: “Hoe zoek je het juiste zoekwoord” nog even.
Schrijf zoals je praat
Het onderwerp is bedacht en nu begin je met schrijven. Maak het je zelf niet te moeilijk en pak gewoon pen en papier of kruip achter je laptop en start. Schrijf alles op wat je normaal tegen jouw vriendin zou vertellen over het onderwerp. Schrijf alles wat je weet en de woorden komen vanzelf. Op deze manier schrijf je zoals je praat, in jouw eigen schrijfstijl en wordt het helemaal jouw blog. Wanneer je hiermee klaar bent, neem je even afstand. Ga een rondje lopen, een boodschap doen of een nachtje slapen. Daarna ga je de tekst nakijken.
Hierbij let je op:
- Taalfouten
- Leest de tekst lekker of zitten er rare zinnen tussen. Dit kun je heel makkelijk zelf checken door de tekst hardop voor te lezen.
- Kijk naar de opmaak. Zijn de zinnen niet te lang? Heb je de tekst opgedeeld in duidelijke alinea’s?
- Schrap alle overbodige woorden. Hierdoor leest het een stuk makkelijker.
Zorg voor een korte duidelijke inleiding
Bedenk dat je lezer niet veel geduld heeft. Ze willen gelijk zien waar de blog over gaat. Begin je eerste alinea dus direct met informatie waar het over gaat. Kort maar krachtig leg je uit wat jouw lezer mag verwachten. Een lange blog is helemaal niet erg. Als jij hier gekomen bent is dat het bewijs, want mijn blog is nu al 747 woorden en ik ben nog niet klaar😊.
Goede titel
Een goede titel (kop) maakt je lezer nieuwsgierig om jouw blog te lezen. Een pakkende titel is duidelijk en laat jouw lezer besluiten of hij doorklikt.
- Doe een belofte: Met deze tips word je rijk terwijl je slaapt
- Los een probleem op: Zo raak jij je sleutels nooit meer kwijt
- Begin met hoe: Hoe jij ook een blog kan maken
- Stel een vraag: Ben jij klaar voor de nieuwe IPhone?
- Maak je lezer nieuwsgierig: 5 redenen waarom een virtueel assistent je geheime wapen is
Kleed je tekst aan
Niks is zo vervelend om door een hele lap tekst te moeten scrollen. Maak daarom je tekst makkelijk leesbaar. Hierdoor kan je lezer de tekst makkelijk scannen.
Aankleden van je tekst doe je zo:
- Maak gebruik koppen en tussenkopjes.
- Zorg voor voldoende witregels.
- Gebruik een goed en leesbaar lettertype
- Speel met de opmaak door af en toe stukjes tekst vetgedrukt te maken of schuin te zetten
- Gebruik een leuke afbeelding om de aandacht te trekken.
Schrijftips voor het bloggen
Je bent bijna klaar om te bloggen. Met deze schrijftips kan jij zelf aan de slag!
- Schrijf zoals je praat, gebruik geen moeilijke woorden.
- Verplaats je in jouw doelgroep, die weet niet zoveel van het onderwerp af.
- Wissel lange en korte zinnen af.
- Prop je tekst niet vol met zoekwoorden of dezelfde woorden. Probeer hiervoor synoniemen te bedenken.
- Let op taalfouten.
- Maak een goede pakkende kop.
- Maak je tekst leesbaar door gebruik van alinea’s, witregels en tussenkopjes
- Sluit af met een call to action
Aan de slag met bloggen voor blije lezers!
Nu kun jij aan de slag met bloggen. Deel je waarde en kennis met jouw lezers, hier worden ze blij van. Denk je nou Eef allemaal heel leuk en aardig maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen? Zelfs na het lezen van deze blog niet? Neem dan contact met mij op en ik ga aan de slag met jouw onderwerpen!